Κανονισμός Σχολείου

Αριθ. Πρωτ. 602

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Ο Σύλλογος Καθηγητών και η Διεύθυνση του Σχολείου μας, εύχεται σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, πρόοδο και ευτυχία.
Στόχος όλων μας είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών, και  ζητούμε τη συνεχή και ειλικρινή συνεργασία μαζί σας. Θεωρούμε σημαντικό να μας ενημερώνετε εγκαίρως  για κάθε πρόβλημα που αφορά το παιδί σας (μαθησιακές δυσκολίες, αλλεργία, επιληψία, κλειστοφοβία και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα), ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, σας κάνουμε γνωστό τον κανονισμό του σχολείου.
Α. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1. Η καθημερινή λειτουργία του σχολείου ξεκινά στις 8:15 π.μ. με την συγκέντρωση και την προσευχή στον προαύλιο χώρο. Οι μαθητές οφείλουν να βρίσκονται στο Σχολείο τουλάχιστον πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξη καθώς η έγκαιρη προσέλευση όλων σηματοδοτεί την καλή οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και παρέχει την δυνατότητα καθημερινής ενημέρωσης των μαθητών/τριων σε θέματα που τους αφορούν από την Διεύθυνση του σχολείου. Παρακαλούμε θερμά όλους τους γονείς να φροντίζουν και αυτοί για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο . Μαθητές που αργούν το πρωί θα μπαίνουν στην τάξη μόνο με άδεια του Διευθυντή .
2. Μαθητές που καθυστερούν στην πρώτη διδακτική ώρα παίρνουν απουσία.
3. Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στην τάξη σε κάθε διδακτική ώρα. Δε δικαιολογούνται απουσίες μαθητών-μαθητριών που αφορούν ενδιάμεσες διδακτικές ώρες και που οφείλονται σε καθυστερημένη προσέλευση στο μάθημα. Εξαιρούνται μαθητές/τριες, που απασχολούνται σε ομάδες εργασίας του σχολείου (π.χ. σχολικές γιορτές, αθλητικές ομάδες, παρελάσεις κ.α.) και πάντοτε με άδεια της Διεύθυνσης.
4. Στα διαλείμματα όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να εκκενώνουν τις αίθουσες και να κατεβαίνουν στην αυλή ή στο στεγασμένο προαύλιο, διότι οι αίθουσες κλειδώνονται.
5. Κανείς μαθητής/τρια κατά την ώρα των διαλειμμάτων δεν βρίσκεται στους ορόφους του σχολικού κτιρίου, αλλά όλοι μαζί κατεβαίνουν  στον προαύλιο χώρο του σχολείου (εκτός της περίπτωσης βροχής που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο του σχολείου).
6. Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες καθηγητές που επιτηρούν τους διάφορους χώρους του σχολείου.
7. Στα διαλείμματα και στα πιθανά κενά, οι μαθητές δεν απομακρύνονται από το σχολείο για κανένα λόγο.
8. Η αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων γίνεται μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους με άδεια από τον Διευθυντή και πάντα μετά από επικοινωνία με τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώνουν την παρουσία τους στη Διεύθυνση του σχολείου. Απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο να παραλάβουν το παιδί τους (πριν το πέρας του προγράμματος) χωρίς να το γνωρίζει η Διεύθυνση του σχολείου.
9. Στα διδακτικά κενά οι μαθητές οφείλουν να συμμορφώνονται στις αναπροσαρμογές του προγράμματος (π.χ. κάλυψη κενού- αναπλήρωση ) ή να πηγαίνουν στο τμήμα που τους έχει ανακοινωθεί και δε θα περιφέρονται στους διαδρόμους, ούτε θα ενοχλούν τα άλλα τμήματα.
10. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει, χωρίς σοβαρό λόγο τη διεξαγωγή του μαθήματος.
11. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, ποτών( εκτός από νερό) ,  μέσα  στις τάξεις, τα εργαστήρια και το αμφιθέατρο.
12. Η προστασία της υγείας, ιδιαίτερα των εφήβων, αλλά και ο σεβασμός της προσωπικότητας των άλλων επιβάλλει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του σχολείου.
13. Απαγορεύεται αυστηρά οι μαθητές να φέρουν στο χώρο του σχολείου τόσο εντός όσο και εκτός μαθήματος κινητά τηλέφωνα, mp3/mp4 (iPod κλπ) με την Φ.25/25/103373/Δ1 -22-6-2018 απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Αν ο μαθητής, παρά τις συστάσεις, φέρει και χρησιμοποιήσει το κινητό σε χώρους του σχολείου, εντός ή εκτός των αιθουσών ή σε οποιαδήποτε σχολική εκδήλωση, αυτό θα παραμένει στη Δ/νση και θα το παραλαμβάνουν μόνο οι γονείς του.
14. Οι μαθητές θα αποχωρούν από το Σχολείο σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που τους έχει δοθεί. Σε περίπτωση που οι μαθητές σχολάσουν νωρίτερα λόγω κενού διδακτικής ώρας, για να αποχωρήσουν, θα λαμβάνουμε υπόψη μόνο την  Υπεύθυνη Δήλωση αποχώρησης η μη από το σχολείο , που έχετε ήδη καταθέσει στο σχολείο .
15. Οι μαθητές μπορούν, με άδεια της Δ/νσης, και εντός του γραφείου της Διεύθυνσης να τηλεφωνήσουν σε σταθερό τηλέφωνο ή κινητό.
16. Η διακίνηση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων μέσω Facebook ή άλλων χώρων κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν καθηγητές και μαθητές του Σχολείου εντός και εκτός σχολικού χώρου και χωρίς την έγκρισή τους απαγορεύεται, καθώς αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις.
17. Οι μαθητές μεριμνούν για την καθαριότητα του χώρου. Απαγορεύεται να κάνουν φθορές στη δημόσια περιουσία εντός του σχολείου (τοίχοι, πόρτες, θρανία, καρέκλες και άλλο υλικό) αλλά και στον προαύλιο χώρο (πχ. κήπος). Σε περίπτωση καταστροφής οι γονείς και κηδεμόνες των υπαιτίων επιβαρύνονται με την αντικατάστασή τους. Πειθαρχικά, και με το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης, θα αντιμετωπίζονται και οι φθορές που τυχόν θα προξενηθούν από μαθητές στα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται στις σχολικές εκδρομές ή σε όποιο άλλο χώρο φιλοξενηθούν.
18. Οι μαθητές επιτρέπεται να παίζουν μόνο με μπάλες του σχολείου την ώρα της Γυμναστικής και υπό την επίβλεψη και ευθύνη του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και να μη φέρουν δικές τους μπάλες από το σπίτι.
19. Η συμμετοχή των μαθητών σε διδακτικές επισκέψεις, σχολικές εκδηλώσεις, εθνικές εορτές είναι υποχρεωτική και εκπαιδευτικά επιβεβλημένη. Για τη συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και περιπάτους, απαιτείται η έγκαιρη προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.
20. Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές, τους συμμαθητές τους και το προσωπικό του σχολείου, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να μη χειροδικούν. Σε περίπτωση που προκύπτουν διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο. Αν δεν είναι αυτό δυνατό να απευθύνονται είτε  στη Διεύθυνση του σχολείου είτε στους καθηγητές υπεύθυνους για το σχολικό έτος 2018-2019, για φαινόμενα  ενδοσχολικής  βίας που είναι ο Κύριος Πάνου , η Κυρία Σίσκου και η Κυρία Ροκόμου.
21. Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να έχουν ευπρεπή και επιμελημένη εμφάνιση, που να ταιριάζει στην ηλικία τους και το σχολικό περιβάλλον χωρίς εκκεντρισμούς και ακρότητες.

Η έμπρακτη αποδοχή και τήρηση των κανόνων που διέπουν τη σχολική ζωή αποτελεί υποχρέωση όλων των μαθητών. Αποκλίσεις συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται κατά την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄  και  απόφαση του υπουργείου Παιδείας υπ. Αριθ  10645/ΓΔ4   23-1-2018         ) με την εφαρμογή σχολικών κυρώσεων, που κλιμακώνονται ανάλογα με το παράπτωμα. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι: α)  προφορική παρατήρηση β) επίπληξη, γ)  αποβολή από τα μαθήματα μιας ( 1) ημέρας δ)  αποβολή από τα μαθήματα δυο ( 2) ημερών   ε) αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.Η επιβολή κυρώσεων θεωρείται αναπόφευκτη και παιδαγωγικά χρήσιμη, εφόσον βασίζεται στις φυσικές και λογικές συνέπειες της παρεκτροπής, με στόχο πάντα τον προβληματισμό του μαθητή και την αποθάρρυνση της επανάληψης του παραπτώματος. Δεν θεωρούμε τη σχολική πειθαρχία αυτοσκοπό αλλά μέσο παιδαγωγικό για την ομαλή σχολική ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμουΣημείωση : Στον  κανονισμό  δεν  συμπεριλαμβάνονται  όλα τα θέματα,  πού  ρυθμίζονται  με  διατάξεις  νομοθετικές  της  Πολιτείας.

Β . ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 

Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως επαρκής η ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους .Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση : Όταν το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις 114 απουσίες .Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από 114 απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ ες να επαναλάβουν την φοίτηση τους.
Λεπτομέρειες σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της φοίτησης , συνέπειες,  και τις  υποχρεώσεις  των γονέων  των μαθητών που απουσιάζουν μπορείτε να δείτε στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας υπ. Αριθ  10645/ΓΔ4   23-1-2018   στα άρθρα 28 και 29.

Γ. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1η ώρα 08:15 – 09:00
2η ώρα 09:05 – 09:50
3η ώρα 10:00 ¬– 10:45
4η ώρα 10:55 – 11:40
5η ώρα 11:50 – 12:35
6η ώρα 12:40 – 13:25
7η ώρα 13:30 – 14:10

 Δ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

• Η επικοινωνία σας με τους καθηγητές, προκειμένου να ενημερωθείτε για την επίδοση και τη διαγωγή των μαθητών, θα γίνεται κάθε  Πέμπτη  βάσει  και προγράμματος που θα σας ανακοινωθεί.
• Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι το σχολείο δεν διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για την κατανόησή σας για οποιαδήποτε καθυστέρηση που θα αφορά  την εξυπηρέτηση των γονέων και κηδεμόνων (αιτήσεις, δικαιολόγηση απουσιών, κ.λπ).
• Τηλέφωνα 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς: 2108015590 –Fax: 2108084085
• Email:mail@1gym-kifis.att.sch.gr
• Ιστοσελίδα : 1midschoolkifisia.gr
Η Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα σας απασχολεί σχετικά με τη φοίτηση, τη διαγωγή και την πρόοδο των παιδιών σας.

Ο Σύλλογος διδασκόντων

Το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο

Η Διευθύντρια
Δωροπούλου Σάντρα  ΠΕ01 Θεολόγος  M.Ed, MA

By |2018-10-21T10:11:36+00:00Οκτώβριος 4th, 2018|Ενημέρωση Γονέων|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κανονισμός Σχολείου