Κανονισμός λειτουργίας του σχολέιου2019-11-07T11:05:51+00:00

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Ο Σύλλογος Καθηγητών και η Διεύθυνση του Σχολείου μας, εύχεται σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, πρόοδο και ευτυχία.

Στόχος όλων μας είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών, και  ζητούμε τη συνεχή και ειλικρινή συνεργασία μαζί σας. Θεωρούμε σημαντικό να μας ενημερώνετε εγκαίρως  για κάθε πρόβλημα που αφορά το παιδί σας (μαθησιακές δυσκολίες, αλλεργία, επιληψία, κλειστοφοβία και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα), ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. 

Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, σας κάνουμε γνωστό τον κανονισμό του σχολείου.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1. Η καθημερινή λειτουργία του σχολείου ξεκινά στις 08:15 π.μ. με την συγκέντρωση και την προσευχή στον προαύλιο χώρο. Οι μαθητές οφείλουν να βρίσκονται στο Σχολείο τουλάχιστον πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξη καθώς η έγκαιρη προσέλευση όλων σηματοδοτεί την καλή οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, και παρέχει την δυνατότητα καθημερινής ενημέρωσης των μαθητών/τριων σε θέματα που τους αφορούν από την Διεύθυνση του σχολείου. Παρακαλούμε θερμά τους γονείς να φροντίζουν για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στο σχολείο . Οι μαθητές που αργούν να προσέλθουν στο σχολείο θα μπαίνουν στην τάξη μόνο με γραπτή άδεια από τον Διευθυντή .

2. Μαθητές που καθυστερούν στην πρώτη διδακτική ώρα παίρνουν απουσία, η οποία δε δικαιολογείται.

3. Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στην τάξη σε κάθε διδακτική ώρα. Δε δικαιολογούνται απουσίες μαθητών-μαθητριών που αφορούν ενδιάμεσες διδακτικές ώρες και που οφείλονται σε καθυστερημένη προσέλευση στο μάθημα ή σε επιλεκτική παρακολούθηση μαθημάτων. Εξαιρούνται μαθητές/τριες, που απασχολούνται σε ομάδες εργασίας του σχολείου (π.χ. σχολικές γιορτές, αθλητικές ομάδες, παρελάσεις κ.α.) και πάντοτε με άδεια της Διεύθυνσης.

4. Στα διαλείμματα όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να εκκενώνουν τις αίθουσες και να κατεβαίνουν στην αυλή ή στο στεγασμένο προαύλιο, διότι οι αίθουσες κλειδώνονται.

5. Κανείς μαθητής/τρια κατά την ώρα των διαλειμμάτων δεν βρίσκεται στους ορόφους του σχολικού κτιρίου, αλλά όλοι μαζί στον προαύλιο χώρο του σχολείου (εκτός της περίπτωσης βροχής που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο του σχολείου).

6. Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι μαθητές απευθύνονται στους εφημερεύοντες καθηγητές που επιτηρούν τους διάφορους χώρους του σχολείου.

7. Στα διαλείμματα και στα πιθανά κενά, οι μαθητές  δεν απομακρύνονται από το σχολείο για κανένα λόγο. 

8. Η αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων γίνεται μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους με άδεια από τον Διευθυντή και πάντα μετά από επικοινωνία με τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώνουν την παρουσία τους στη Διεύθυνση του σχολείου. Απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο να παραλάβουν το παιδί τους (πριν το πέρας του προγράμματος) χωρίς να το γνωρίζει η Διεύθυνση του σχολείου.

9. Στα διδακτικά κενά οι μαθητές οφείλουν να συμμορφώνονται στις αναπροσαρμογές του προγράμματος (π.χ. κάλυψη κενού- αναπλήρωση ) ή να πηγαίνουν στο τμήμα που τους έχει ανακοινωθεί και δε θα περιφέρονται στους διαδρόμους, ούτε θα ενοχλούν τα άλλα τμήματα.

10. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει, χωρίς σοβαρό λόγο τη διεξαγωγή του μαθήματος.

11. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, ποτών (εκτός από νερό) και ροφημάτων, μέσα  στις τάξεις, τα εργαστήρια και το αμφιθέατρο.

12. Η προστασία της υγείας, ιδιαίτερα των εφήβων, αλλά και ο σεβασμός της προσωπικότητας των άλλων επιβάλλει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του σχολείου, καθ΄όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

13. Απαγορεύεται αυστηρά οι μαθητές να φέρουν στο χώρο του σχολείου τόσο εντός όσο και εκτός μαθήματος κινητά τηλέφωνα, smart watches , mp3/mp4 (iPod κλπ) με την αρ.πρωτ. 100553/Γ2/4-9-2012 απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Αν ο μαθητής, παρά τις συστάσεις, φέρει και χρησιμοποιήσει το κινητό σε χώρους του σχολείου, εντός ή εκτός των αιθουσών ή σε οποιαδήποτε σχολική εκδήλωση, αυτό θα παραμένει στη Δ/νση και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς του.

14. Οι μαθητές θα αποχωρούν από το Σχολείο σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που τους έχει δοθεί. Σε περίπτωση που οι μαθητές σχολάσουν νωρίτερα λόγω κενού διδακτικής ώρας, για να αποχωρήσουν, θα πρέπει να υπογράψετε  Υπεύθυνη Δήλωση που θα σας δοθεί . 

15. Οι μαθητές μπορούν, για εξαιρετικούς λόγους και με άδεια της Δ/νσης, και εντός του γραφείου της Διεύθυνσης να τηλεφωνήσουν σε σταθερό τηλέφωνο ή χρησιμοποιώντας το κινητό τους σε κινητό.

16. Η διακίνηση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων μέσω Facebook ή άλλων χώρων κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν καθηγητές και μαθητές του Σχολείου εντός και εκτός σχολικού χώρου και χωρίς την έγκρισή τους απαγορεύεται, καθώς αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις.

17. Οι μαθητές μεριμνούν για την καθαριότητα του χώρου. Απαγορεύεται να κάνουν φθορές στη δημόσια περιουσία εντός του σχολείου (τοίχοι, πόρτες, θρανία, καρέκλες και άλλο υλικό) αλλά και στον προαύλιο χώρο (πχ. κήπος). Σε περίπτωση καταστροφής οι γονείς και κηδεμόνες των υπαιτίων επιβαρύνονται με την αντικατάστασή τους. Πειθαρχικά, και με το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης, θα αντιμετωπίζονται και οι φθορές που τυχόν θα προξενηθούν από μαθητές στα λεωφορεία, με τα οποία μετακινούνται στις σχολικές εκδρομές ή σε όποιο άλλο χώρο φιλοξενηθούν.

18. Οι μαθητές επιτρέπεται να παίζουν μόνο με μπάλες του σχολείου την ώρα της Γυμναστικής και υπό την επίβλεψη και ευθύνη του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και να μη φέρουν δικές τους μπάλες από το σπίτι.

19. Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε μορφή σχολικού εκφοβισμού/ bullying . Το σχολείο έχει μηδενική ανοχή επίσης  σε ότι αφορά θέματα διακρίσεων η ρατσισμού . Ομάδα  εκπαιδευτικών  διευθέτησης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού :  Κύριος Πάνου , Κυρία Σίσκου και Κυρία Ροκόμου . 

20. Η συμμετοχή των μαθητών σε διδακτικές επισκέψεις, σχολικές εκδηλώσεις, εθνικές εορτές είναι υποχρεωτική και εκπαιδευτικά επιβεβλημένη. Για τη συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και περιπάτους, απαιτείται η έγκαιρη προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.

21. Μέσα στο σχολικό περιβάλλον οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές, τους συμμαθητές τους, και το προσωπικό του σχολείου, να έχουν ευγενική συμπεριφορά, να μη διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να μη χειροδικούν. Σε περίπτωση που προκύπτουν διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο. Αν δεν είναι αυτό δυνατό να απευθύνονται στον Υπεύθυνο καθηγητή ή στη Διεύθυνση του σχολείου.

22. Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να έχουν ευπρεπή και επιμελημένη εμφάνιση, που να ταιριάζει στην ηλικία τους και το σχολικό περιβάλλον χωρίς εκκεντρισμούς και ακρότητες.

23. Το σχολείο δεν φέρει καμία ευθύνη για γεγονότα- συμπεριφορές  μαθητών  που συμβαίνουν εκτός  σχολείου .

24. Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας  με όλους τους γονείς το σχολείο δεν θα δεχτεί καμία μορφής  άσχημης αντιμετώπισης σε  θέματα που αφορούν  κυρίως την επίδοση η την  συμπεριφορά μαθητών 

Η έμπρακτη αποδοχή και τήρηση των κανόνων που διέπουν τη σχολική ζωή αποτελεί υποχρέωση όλων των μαθητών. 

 

Αποκλίσεις συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται κατά την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) με την εφαρμογή σχολικών κυρώσεων, που κλιμακώνονται ανάλογα με το παράπτωμα. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι: α)  προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) ωριαία απομάκρυνση, δ) αποβολή από 1 μέχρι 2 ημερών( σε συσχετισμό με τις ωριαίες απομακρύνσεις)  ε) αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Οι κυρώσεις θα καταχωρούνται στην ατομική καρτέλα του μαθητή και ο γονέας θα λαμβάνει έγγραφη και προσωπική ενημέρωση .

Η επιβολή κυρώσεων θεωρείται αναπόφευκτη και παιδαγωγικά χρήσιμη, εφόσον βασίζεται στις φυσικές και λογικές συνέπειες της παρεκτροπής, με στόχο πάντα τον προβληματισμό του μαθητή και την αποθάρρυνση της επανάληψης του παραπτώματος. Δεν θεωρούμε τη σχολική πειθαρχία αυτοσκοπό αλλά μέσο παιδαγωγικό για την ομαλή σχολική ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου.

Σημείωση : Στον  κανονισμό  δεν  συμπεριλαμβάνονται  όλα τα θέματα,  πού  ρυθμίζονται  με  διατάξεις  νομοθετικές  της  Πολιτείας.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1η ώρα 08:15 – 09:00

2η ώρα 09:05 – 09:50

3η ώρα 10:00 ¬– 10:45

4η ώρα 10:55 – 11:40

5η ώρα 11:50 – 12:35

6η ώρα 12:40 – 13:25

7η ώρα 13:30 – 14:10

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

• Η επικοινωνία σας με τους καθηγητές, προκειμένου να ενημερωθείτε για την επίδοση και τη διαγωγή των μαθητών, θα γίνεται συγκεκριμένη ημέρα, 2 φορές τον μήνα , βάσει προγράμματος που θα σας ανακοινωθεί.

• Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι το σχολείο δεν διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη. Ως εκ τούτου, θα είναι ανοιχτό για την εξυπηρέτηση των γονέων και κηδεμόνων (αιτήσεις, δικαιολόγηση απουσιών, κ.λπ).

• Τηλέφωνα 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς: 2108015590 –Fax: 2108084085

• Email:mail@1gym-kifis.att.sch.gr

• Ιστοσελίδα σχολείου : 1midschoolkifisia.gr

• Ιστοσελίδα MSKMUN : 1mskmun.com

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα σας απασχολεί σχετικά με τη φοίτηση, τη διαγωγή και την πρόοδο των παιδιών σας.

Η Διευθύντρια
Δωροπούλου Σάντρα  ΠΕ01 Θεολόγος  M.Ed, MA