Ιστορικό2017-11-11T21:48:58+00:00

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το σχολείο , κάθε σχολείο αντιπροσωπεύει ανθρώπους , δράσεις αλλά και μια ολόκληρη ιστορική εποχή.

Το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς λειτούργησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα , μόλις το 1965.

Προπολεμικά τα παιδιά της Κηφισιάς φοιτούσαν σε Γυμνάσιο που έδρευε στο Μαρούσι .
Το 1943 λειτουργεί , για πρώτη φορά Γυμνάσιο στην Κηφισιά επί των οδών Αδριανού και Κόκκοτα και μεταστεγάζεται στο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς επί της οδού Κηφισίας 282. Το 1947 μεταστεγάζεται στο κέντρο της Κηφισιάς επί των οδών Διονύσου 12 και Δηληγιάννη.

Την περίοδο 1956-1965 το Γυμνάσιο στεγάζεται στο « Μοναστηράκι» της Κηφισιάς ..Το 1965 το Γυμνάσιο στεγάζεται στην οδό Λεβίδου 42 , στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα.

Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς φοιτούσαν παιδιά από το Καπανδρίτι, τον Βαρνάβα, τις Αφίδνες .

Η έναρξη των εργασιών για την θεμελίωση του καινούριου Γυμνασίου στο κτήμα Διομήδη έγινε στις 12 Ιουνίου 1962 από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Μακαριστό Ιάκωβο και τον τότε Υπουργό παιδείας Γρηγόριο Κασιμάτη .

Το σχολείο – εξατάξιο Γυμνάσιο –λειτούργησε ως μεικτό, Αρρένων –Θηλέων , μέχρι το 1972. Το 1979 χωρίστηκε αφού δημιουργήθηκε το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς και έγινε επέκταση του κτηρίου για να στεγαστεί το 1ο Λύκειο Κηφισιάς .

Το σημερινό σχολείο , το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς διαθέτει δικά του αρχεία από το 1977-1978 και εντεύθεν . Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχεία για την περίοδο έναρξης λειτουργίας του σχολείου .

Ο μαθηματικός και πρώην Γυμνασιάρχης Γεώργιος Καπέλλος σε εκδήλωση που οργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς αναφέρει χαρακτηριστικά για το σχολείο : “ Το σχολείο δίδαξε την ευγενή άμιλλα , την κριτική σκέψη των παιδιών του, τους έδωσε γνώσεις , τους εφοδίασε με πνευματικά εφόδια που είναι απαραίτητα για την επαγγελματική επιτυχία και για την κοινωνική καταξίωση .

Μεταλαμπάδευσε στις ψυχές των παιδιών του ευγενείς ιδέες και υψηλά οράματα»

Από αυτό το σχολείο και τα θρανία του έχουν περάσει άνθρωποι που διέπρεψαν και διαπρέπουν σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και βέβαια έχουν διδάξει στις τάξεις τους καθηγητές και καθηγήτριες που έχουν συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία μεγάλης λίστας επιτυχημένων Κηφισιωτών και όχι μόνον .